Uudenkaupungin Vanhat Talot -kirja ilmestyy 12.4.

Natisevia lattialautoja, vetoisia kamareita, kupruisia pinkopahveja, suojaisia puutarhoja… Tuhansia työtunteja, kilometreittäin seinäpaperia, roskalavojen aarteita ja lukuisia ihastuttavia perimätarinoita Uudenkaupungin vaiherikkaan historian varrelta…

Tätä kaikkea ja paljon muita hurmaavia yksityiskohtia tarjoaa 12.4. ilmestyvä, tunteella ja pieteetillä valmistettu Uudenkaupungin Vanhat Talot -kirja. Teos sukeltaa yli kahdenkymmenen kiehtovan uusikaupunkilaisen kodin uumeniin. Kirjassa tunnelmoidaan natisevia nurkkia kaupungin ruutukaava-alueen historiallisissa puutaloissa, vieraillaan kesäkodeissa ja kuullaan lumoavia tarinoita taloista vuosikymmenten ja jopa -satojen varrelta.

“Pieni raidallinen kissa oikoo laiskasti jäseniään auringonpaisteessa talon nurkalla. Vihreällä nurmella ruohoa natustavat puput, välillä pihan poikki kirmaa joukko pellavapäisiä lapsia. Kasvimaasta päätään nostavat vielä ujosti kesäkurpitsat ja raparperit ojentavat valtavia hattujaan kohti aurinkoa. Punaposkiset omenat pulskistuvat puutarhan puissa syksyyn mentäessä.”

Yhteistä kirjan taloille on se, että ne ovat seisseet Uudenkaupungin katukuvassa jo pitkään, useimmat toistasataa vuotta. Jokainen tupa on omannäköisensä, persoonallinen ja viehättävä omalla tavallaan ja kukin torppa kätkee sisäänsä oman, yksilöllisen historiansa, joka näkyy kodeissa vielä tänäkin päivänä.

“Suuren, vanhan huuvan alle talon isäntä istahtaa mielellään piippuineen sanomalehden ääreen pohtimaan maailmanmenoa. Tässä kodissa luetaan paljon ja kiinnostus monipuoliseen kulttuuriin näkyy myös sisustuksessa. Viihtyisän kirjastohuoneen massiivipuinen hylly notkuu erilaisista opuksista ja kotoisa, marjapuuronpunainen nojatuoli kutsuu jalkalampun alle rentoutumaan lukemattomien maailmojen pariin.”

Hurmaavien tarinoiden lisäksi kirjassa nähdään runsaasti kauniita kuvia ja sen pariin voikin palata tunnelmoimaan kerta toisensa jälkeen. Uudenkaupungin Vanhat Talot -kirjan on kirjoittanut freelance-toimittaja Päivi Sappinen ja valokuvannut sisustussuunnittelija Tuija Talvitie.

Uudenkaupungin Vanhat Talot -kirja julkaistaan keskiviikkona 12.4. ja sitä myyvät paikallisesti Info Kirja-Vakka (Alinenkatu 25) sekä Vihreä Lammas (Alinenkatu 23).
Voit tilata kirjan myös postitse toimitettavaksi osoitteesta info@uginvanhattalot.fi .

Comments are closed